Лесното застраховане е онлайн
0700 4 24 24
на цената на един градски разговор

Защо с 24инс ?

  • Ниска цена

  • Сигурен застрахователен брокер

  • Съвети при щета - горещ телефон

  • Правна защита на клиента

  • Отстъпки с 24ins +
    Безплатен достъп до онлайн дневник на автомобила
    виж още

Гражданска отговорност

Вид МПС *

Обем на двигателя *

Регистрационен номер *

Населено място *

Година на производство *


Продължи

Какво казват клиентите за нас?

"Огромни и сърдечни благодарности! Бъдете сигурен, че убедено ще бъда ваш "агент" за всички свои близки и познати, които ще пътуват "

С.Байчинска

Здравейте, благодаря за внимателното отношение и бързо направената застраховка

Адриан Иванов

За пръв път поръчвам и заплащам финансов продукт онлайн. Системата Ви работи перфектно!

Калин Иванов

Всеки ден сравнявам цените на портала 24ins. Това е голямо удобство в работата

Свилен Терзиев - застрахователен брокер

Гражданска отговорност

Какво представлява застраховка Гражданска отговорност?

Задължителната за автомобилистите застраховка Гражданска отговорност има за цел да обезщети имуществените и неимуществените вреди, които водачът на застрахованото моторно превозно средство е причинил при пътно-транспортно произшествие по негова вина. Обезщетенията са за пострадали трети лица и материални щети, собственост на трети лица. В това число влизат всички участници в движението, както и пешеходци, велосипедисти, щети върху други автомобили и недвижимо имущество.
Собственикът на колата не получава обезщетение нито за материални, нито за нематериални щети.

Лимити на отговорност

Лимитите на отговорност по застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите са еднакви за всички застрахователни компании. От 1 януари 2016 г. те са:

Събития, настъпили на територията на България:

Събития, настъпили на територията на държава членка на Европейския съюз:

Териториална валидност

Сключената застраховка Гражданска отговорност е валидна за територията на България, държавите от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕИП)*, Андора, Швейцария и Сърбия. В останалите държави от системата „Зелена карта“ се изисква едноименния сертификат. От 1 януари 2016 г. застрахователните компании са длъжни да го издават безплатно към полицата „Гражданска отговорност“.

Сертификатът е задължителен за следните държави:
Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Украйна, Беларус, Молдова, Русия, Турция, Израел, Иран, Тунис и Мароко.

*Членки на ЕС:
Белгия (B), Чехия (CZ), Дания (DK), Германия (D), Естония (EST), Гърция (GR), Испания (E), Франция (F), Ирландия (IRL), Италия (I), Кипър (CY), Латвия (LV), Литва (LT), Люксембург (L), Унгария (H), Малта (M), Нидерландия (NL), Австрия (A), Полша (PL), Португалия (P), Словения (SLO), Словакия (SK), Финландия (FIN), Швеция (S), Великобритания и Северна Ирландия (GB), България (BG), Румъния (RO), Хърватия (HR).
Членки на (ЕИП) - всички държави от ЕС, Исландия (IS), Лихтенщайн и Норвегия (N).

Сключване на застраховка ГО

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ се сключва за срок от една година. Новият застрахователен кодекс дава възможност на компании да предлагат и полици със срок до три години. Всички застрахователи предлагат и разсрочено плащане на две или четири вноски. Понякога това увеличава леко цената.
При сключване на застраховката изберете не само най-изгодната оферта, а и доказала се застрахователна компания, на която имате доверие.

Формиране на цената

Цената на застраховка Гражданска отговорност се определя най-вече от вида и техническите характеристики на моторното превозно средство: за леките автомобили и мотоциклети се взима предвид кубатурата на двигателя, за товарните автомобили – общото тегло на превозното средство, при автобусите и микробусите – броя на местата в кабината и други.Други ценово определящи фактори са например наличие на други застраховки при един и същ застраховател, година на производство на МПС, регистрация на автомобила по населено място, възраст на водача и други. Все повече застрахователни компании взимат предвид и извършените от водача нарушения през последните години, като прилагат системата

„Бонус-малус”.
Целта на системата „Бонус-малус” е да оскъпи полиците „Гражданска отговорност“ за водачите, които имат нарушения и са били виновни за пътни инциденти. Собствениците на коли, които нямат произшествия по своя вина, получават намаление на цената.

Ако се случи ПТП

… или друго застрахователно събитие, запазете спокойствие и следвайте указанията, описани по-долу.

Можете да попълните двустранен протокол при следните условия:

Важно: Задължително трябва да уведомите за събитието КАТ на телефон 112 и да впишете номера на обаждането в протокола.

Във всички останали случаи следва да уведомите КАТ и да изчакате на място за издаване на протокол.