Лесното застраховане е онлайн
0700 4 24 24
на цената на един градски разговор
blog title
9 Януари 2017

Застраховката на дома – споделяне на страховете

Одеала вместо прозорци. Необитаем дом посред зимата и напрегнато очакване ще дадат ли пари, ще дойде ли някой да поправи разрушеното. Гледахме кадрите от разрушението на Хитрино и мнозина сравняват с наводнените Бисер, Мизия, Цар Калоян, Добрич, Варна… Всички тези места имат нещо общо – преживели са неочакван катаклизъм, който е отнел домовете на много хора.

Тези, които са имали застраховки, са получили обезщетения и са започнали наново.


Много или малко, парите са им помогнали. За останалите – остава да чакат милост на държава, на общини, на дарители и доброволци. Възможностите да споделите рисковете от ежедневието със застрахователите е необходимото зло в съвременния забързан свят. Почти толкова важно, колкото правото ни да гласуваме или задължението да бъдем примерни граждани и да плащаме съвестно данъците си.

Неизбежно е да се замисляме за имуществото си, заплашено от евентуални природни катаклизми или човешки грешки. Но вместо да се осланяме на основната християнска ценност „смирение“, можем да бъдем просто малко по-отговорни към имуществото си. Застраховането на имущество не струва скъпо – дори независимите експерти ще ви кажат, че полицата е най-евтиното нещо, което можете да си купите.

Колко струва застраховката на имуществото?

Това лесно може да проверите с нашия калкулатор: https://24ins.bg/property-insurance/tariff


Вземаме за пример апартамент от 100 кв. м в София, с имущество за 10 хил. лв. в него. Базовите цени тръгват от около 70 лв., като има и по-ниски, на промоции. Срещу това получавате защита за основни рискове – пожар, наводнение, проливен дъжд и градушка, натрупване на сняг, кражба. В различните компании покритията се различават, като вие може да решите какво да включите. Пожар и природни бедствия са базови, земетресението е отделно.

Да погледнем и един пример от района на Хитрино – къща от 120 кв. м в Шумен или околните места, отново с включено имущество в покритието, може да се застрахова на цени от 40 до 340 лв. – зависи какво включвате и на каква стойност. Всички цени са за 12 месеца покритие, като повечето компании правят отстъпки на лоялни клиенти. Всички предлагат и плащане на вноски – по 2 и по 4, където оскъпяване няма или то е минимално.

А какво да изберем?


За обикновения човек са нужни доста време и концентрация на вниманието, за да вникне в сложната терминология на застрахователните договори. Често може да пропуснете важни неща заради неразбрани специализирани термини. Ако вие самият не сте експерт, просто се обърнете към застрахователен брокер. Комисионата се поема от застрахователите, не от вас и по никакъв начин не оскъпява цената на полицата. Посредниците, които работят самостоятелно само с една компания, може да премълчат неизгодни за вас условия. Брокерът работи с всички или почти всички на пазара и има полза да ви даде най-добрата оферта.

От вас се иска да опишете имуществото, като оцените колко е приблизително реалната му стойност. Застрахователите имат таблици с препоръчителни стойности по градове и райони. Ако оцените жилището или производствения си имот по-малко, обезщетението при инцидент ще е малко. При надценяване няма да получите повече, отколкото струва повреденото имущество, просто ще платите по-голяма премия.

Идеята на имущественото застраховане е точно тази – да ти върне възможно най-голяма част от това, което в даден момент си загубил. Застрахователната сума е максималното, което може да получите като обезщетение. В дебатите покрай Хитрино на няколко пъти беше подчертано, че общинските сгради са застраховани на балансова стойност и обезщетенията ще са много малки. Това си е грешка на общинското ръководство – балансовата или данъчната оценка обикновено са по-ниски от реалната, особено в по-малките населени места. Не правете тяхната грешка.

При изплащането на обезщетенията има точно определени срокове,


което изобщо не може да се каже за евентуална държавна помощ и дарения. Първо – проверете какъв е срока за уведомяване след настъпване на събитие. Той е записан в договора. След като подадете информацията за щета, може да ви поискат допълнителни документи, а специалист от компанията ще дойде за оглед и оценка. До 15 работни дни след като са представени всички поискани доказателства и документи, трябва да получите плащане или застрахователят да откаже мотивирано да плати. Във втория случай имате право на жалба. Определената за плащане сума също може да се обжалва, като до 7 дни след постъпването на жалбата застрахователят трябва да се обоснове как е определил сумата за плащане. На следващи етапи, ако не ви удовлетворява отговора, може да се оплачете в Комисията за финансов надзор и да заведете съдебно дело.

Разбира се, пожелаваме ви да не стигате дотам, а и като част от всички застраховани, недоволните са малък процент. Сигурни сме, че с професионална помощ, ще изберете най-добрата полица.